Valdeko Palk

Valdeko on Tartus elav üksikisa, kes juba veerand sajandit kasvatab ja hooldab sügava liitpuudega poega Tanelit. Tanel on seltskonna hing, kes vajab enda ümber inimesi, jutustamist, talle meeldib palju naerda ja naeratada. Valdeko on hetkel kodune ja naudib toimetamist oma aias.


Foto kirjeldustõlge:

Foto on horisontaalse ristküliku kujuline.
Valdeko seisab päikselises aias, näoga vaataja poole, pilk veidi üles suunatud. Mees hoiab vasakpoolses kõverdatud käes punakollast hammustatud õuna. Tal on lühikesed hallid juuksed. Mehe silmade ümber ja suunurkades on sügavad vaod. Tal on seljas lühikeste varrukatega siniruuduline päevasärk, jalas teksased. Tema selja taga tiheda lehestikuga õunapuude okste küljes ripuvad punakollased õunad.

Valdeko on tugev ja kindlameelne isa, kes ei karda väljakutseid ning on valmis oma poja nimel kõigeks. Ta ei oota kellegi heakskiitu ega tunnustust, vaid tegutseb otsustavalt ja sihikindlalt, mis puudutab tema poja heaolu. Valdeko soovib oma poega toetada võimalikult kaua kuni tal endal selleks jõudu ja jaksu on.

Peret tabas suur tragöödia 3 aastat tagasi, kui suri Valdeko abikaasa ja Taneli ema. Peale abikaasa surma on Valdeko võtnud aja enda ja poja jaoks, et kohaneda toimunud elumuutusega. Hetkel on varasemalt ehitusvaldkonnas töötanud Valdeko suurimaks sooviks saada tagasi tööle inimeste sekka.

Poeg Taneliga meeldib Valdekole aeg- ajalt ette võtta jalutuskäike Tartu linnas.

Valdeko on varasemalt tegutsenud aktiivselt rahvatantsuga ja esinenud mitmetel tantsupidudel, aga kuna 16 aastat poja tassimist kortermaja 5. korrusele on põlved läbi kulutanud, siis tantsimisest sellisel tasemel tuli loobuda.


Foto kirjeldustõlge:

Foto on horisontaalse ristküliku kujuline.
Isa Valdeko istub aias toolil. Temast vasakul on täiskasvanud poeg Tanel invakärus.
Valdekol on lühikesed hallid juuksed. Tal on seljas sinisekirju päevasärk, jalas teksad.
Poeg Tanelil on lühikesed pruunid juuksed ja kõrge laup. Tal on seljas hallitriibuline särk ja tumehallid püksid.
Isa hoiab parempoolse käega avatud raamatut Taneli põlvedel. Vasakpoolne käsi on asetatud raamatulehele. Naeratava isa pilk on suunatud poja näole. Tema silmade ümber on sügavad vaod. Poeg Taneli nägu on pööratud raamatu poole, silmad suletud.
Mustal invakärul on sinine katteriie.
Isa ja poja selja taga on kasvuhoone, mille servas kasvavad äraõitsenud roosid.

KOKKUVÕTE

VALDEKO PALK

Valdeko elab Tartus.

Tema poeg Tanel on liit-puudega.

3 aastat tagasi suri Taneli ema ja Valdeko abikaasa.

Pärast seda tuli Valdeko töölt ära,
et Taneli eest hoolitseda.

Tanel on rõõmsa-meelne,
ta armastab inimesi, jutte ja naeru.

Valdeko teeb kõik,
et Tanelil oleks hea olla.

Ta naudib toimetamist oma aias.


Viipekeelne tõlge:

In English:

Valdeko is a single father living in Tartu, who has been raising and caring for his son Tanel, who has a profound disability, for a quarter of a century. Tanel is the life of the party, he needs people around him, he needs to talk, he likes to laugh and smile a lot. Valdeko is stay at home parent at the moment and enjoys working in her garden. 

Valdeko is a strong and determined father, who is not afraid of challenges and is ready to do anything for his son. Valdeko wants to support his son for as long as he has the strength to do so.  

The family suffered a great tragedy 3 years ago when Valdeko’s wife and Tanel’s mother died. After his wife’s death, Valdeko has taken time for himself and his son to adjust to the life changes. Valdeko’s biggest wish at the moment is to get back to work among the people, having previously worked in the construction industry. 

Together with his son Tanel, Valdeko likes to take occasional walks around Tartu.  

Valdeko has been active in folk dancing in the past and has performed at several dance festivals, but as 16 years of carrying his son to the 5th floor of an apartment building have worn out his knees, he had to give up dancing at this level.