Sirje Norden

Sirje (60) elab koos oma poja Mardiga (37) Tallinnas. Mart on intellektipuudega autist. Sirje oli spetsialist suurpangas, nüüd on ta Mardi-sugustele noortele loonud keskuse, mida on viimased 10 aastat juhatanud. Enda rõõmuks kasvatab Sirje rõdul lilli, armastab lugeda ja teatris käia. 


Foto kirjeldustõlge:

Foto on horisontaalse ristküliku kujuline.
Sirje istub valgel pargipingil päikesepaistel, käes avatud raamat. Ta vaatab kergelt naeratades vaataja poole. Naise heledad juuksed ulatuvad lõuajooneni. Tal on seljas helekollane t-särk, jalas sinised teksad. Naise taga vasakul on punastest ja valgetest lilledest kõrge klump. Taamal kolletavad puud. Puude tagant paistab punase katusega korrusmaja.

Sirje on supernaine, kes on läbi käinud pika ja käänulise tee, et tagada Mardile iga päev koht, kus olla kaasatud ja hoitud. Mardi keeruline diagnoos on Sirje pannud paljudele ustele koputama ning paraku neid uksi, kus Sirjet ja Marti kahel käel vastu oleks võetud, on vähe. Sirje emana ei andnud alla ning tegi ise sobiva asutuse – päevakeskuse intellektipuudega täiskasvanud autistidele, kellel on äärmuslik kahjustav käitumine. Esimeste keskuseaastate katsetused, ajurünnakud, ebaõnnestumised, õnnestumised ja Sirje järjepidevus viisid selleni, et 2017. aastast on teenus riiklikult rahastatud erihoolekandeteenus.

Nüüd, pärast 10 aastat kogemusi, pole Sirje ja päevakeskuse Autistika tiimi jaoks mingi probleem käia koos teenuse saajatega kinos, kontserdisaalis, teatris ja kohvikus. Autistika meeskond teeb äärmiselt detailset tööd selle nimel, et iga inimese unikaalsete vajadustega oleks arvestatud igas ajahetkes minuti täpsusega ja tagatud turvatunne. Sirje on päevakeskuse kaudu aidanud paljusid peresid ja asutusi ning jagab oma teadmisi meeleldi ka teistele, et Eestis tekiks veel rohkem inimesi, kes ei pelga autistidega toimetada ja neid ühiskonda integreerida, sest teadmisteta seda tööd teha ei saa.

Sirje suureks sooviks on, et SA Autistika hakkaks pakkuma ööpäevaringset teenust Mardi-sugustele noortele, mõeldes juba ette ajale, kui vanemaid enam ei ole.


Foto kirjeldustõlge:

Foto on püstise ristküliku kujuline.
Kergelt pilvisel päeval istub ema Sirje koos täisealise poja Mardiga kolmerattalisel tandemrattal. Sirje on parempoolsel istmel, Mart vasakpoolsel. Sinine tandemratas on suunaga vaataja poole. Ema ja poeg hoiavad kumbki oma lenkstangist. Pedaale on samuti kaks paari. Ema Sirje naeratab vaatajale. Tema lõuajooneni ulatuvad heledad juuksed lendlevad kerges tuules. Naisel on helekollase t-särgi peal sinisekirju jakk, jalas sinised teksad.
Poeg Mardi pilk on pööratud veidi paremale. Noormehel on peas valge nokamüts. Seljas sinine dressipluus ja teksad.
Ema ja poeg on seljaga kitsa kaldariba poole, millel kolletuvad kõrrelised. Kalda taga on veekogu. Taamal üle vee paistab linn üksikute tornmajadega.

KOKKUVÕTE

SIRJE NORDEN

Sirje poeg Mart on intellekti-puudega autist.

Varem töötas Sirje pangas spetsialistina.

Nüüd juhatab ta enda loodud keskust,
kus saavad abi Mardi-sugused noored.

Selle keskuse nimi on päeva-keskus Autistika.

Sirje kasvatab rõdul lilli,
armastab raamatuid lugeda
ja teatris käia.

Ka Autistika noored käivad koos teatris,
kinos, kohvikus ja kontsertidel.


Viipekeelne tõlge:

In English:

Sirje (60) lives in Tallinn with her son Mart (37). Mart is an autistic man with intellectual disability. Sirje used to be a specialist in a big bank, now she has set up a centre for young people like Mart, which she has run for the last 10 years. For her own pleasure, Sirje grows flowers on her balcony, loves reading and going to the theatre.

Sirje is a superwoman who has gone through a long and winding road to ensure Mart has a place to be included and cared for every day. Mart’s complicated diagnosis has led Sirje to knock on many doors, and sadly there are few where Sirje and Mart are welcomed with two hands. Sirje, as a mother, did not give up and made her own suitable facility – a day centre for adults with intellectual disabilities and autism with extreme impairing behaviour. The trials, brainstorming, failures, successes and Sirje’s perseverance during the first years of the centre led to the service becoming a publicly funded special care service in 2017.

Now, after 10 years of experience, it is no problem for Sirje and the Autistika team at the day centre to go to the cinema, concert hall, theatre and café with the beneficiaries. The Autistika team works extremely meticulously to ensure that each person’s unique needs are catered for to the minute at all times and that they feel safe. Sirje has helped many families and institutions through the day centre and is happy to share her knowledge with others, so that there are more people in Estonia who are not afraid to work with autistic people and integrate them into society, because you cannot do this work without knowledge.

Sirje’s big wish is that SA Autistika would start offering a 24-hour service for young people like Mart, thinking ahead to the time when their parents are no longer there.