Elis Kaurson

Elise ja tema abikaasa Taivo peres sirguvad kaks tütart Karola ja Brita. Brital on üliharuldane haigus CYFIP2, mis dikteerib kogu pere elu. Elis tunnistab, et vahepeal on uskumatult raske, kuid pere, sõbrad, positiivne ellusuhtumine ja sport hoiavad teda.


Foto kirjeldustõlge:

Foto on horisontaalse ristküliku kujuline.
Pikajuukseline blond naine seisab tänaval, selja taga kõrgub uduselt jooksumaratoni oranž finišivärav. Naine naeratab laialt. Ta hoiab vasakpoolses ülespoole kõverdatud käes kolme šokolaaditahvlit ning parempoolses käes kollaste ja valgete õitega krüsanteemikimpu. Kaelas valge lühike pärlikee ning oranži paela otsas rippuv pronksjas medal kirjaga Tallinna Maraton 2024. Naisel on seljas sinine särk kirjaga Eesmärgiks Tallinna Maraton. Tema taga on uduselt näha teised jooksjad.

Elis jookseb maratone, väntab rattavõistlustel, osaleb avavee ujumisvõistlustel, ta on läbinud paaripäevase etteteatamisega Võhandu aerutamismaratoni, lõpetanud Ironmani, loomulikult suusatanud edukalt Tartu maratonil. Ta elab kaasa tütar Karola ratsutamisvõistlusele ja otsib fotoaparaadiga looduses ja inimestes toredaid külgi. Igapäevaselt on Elis ametis sündmuskeskuse ja hotelli tegevjuhina.

Elis jookseb maratone ka ülekantud tähenduses. Brita emana on tema joosta kõik tütrega seonduv, kuivõrd laps vajab abi kõikides igapäevatoimingutes. Brita on väga eriline preili, kes põeb harvikhaigust CYFip2 geeniriket, mis põhjustab füüsilist ja intellektuaalset mahajäävust. Brita ei räägi, ei kõnni, vajab 24/7 järelvalvet ja tuge hügieenitoimingutel ning söömisel. Vaatamata keerulisele haigusele on Brita rõõmsameelne laps, kes armastab palju kallistusi ja õues aega veeta. Nagu meil kõigil, tuleb ikka vahel ette jonnitujusid, aga nendel hetkedel peab pere ikka meeles, et igale mõõnale järgneb tõus ja peale vihma, tuleb kunagi ikka ka päike välja põsele pai tegema.


Foto kirjeldustõlge:

Foto on horisontaalse ristküliku kujuline.
Õues lükkab ema Elis paremal enda ees kolmerattalist punast jalgratast.Tema naeratav nägu on pööratud vaataja poole. Elis hoiab kinni jalgratta taga olevatest pikkadest käepidemetest. Jalgratta esimene ratas on õhus. Rattal istub umbes 9 aastane tütar Brita, vaatab enda ette. Ema Elise pikad blondid juuksed langevad ette üle vasaku õla.Ta kannab roosakasbeeži jopet ja tumesiniseid pükse. Brital on helesinise dressi peal tumesinine tepitud vest. Tema heledad juuksed on oranžide kummidega patsidesse kinnitatud.
Ema ja tütre taga kuldab päike kolletavate seemnetega elupuuheki latvu.

KOKKUVÕTE

ELIS KAURSON

Elisel ja Taivol on 2 tütart – Karola ja Brita.

Brital on raske haigus: CYFIP2.

Brita ei räägi ega kõnni
ning vajab kõiges abi.

Elis tunnistab,
et vahepeal on väga raske,
aga teda aitavad sõbrad, sport ja rõõmus meel.


Viipekeelne tõlge:

In English:

Elis and her husband Taivo have two daughters, Karola and Brita. Brita has a rare disease, CYFIP2, which dictates the whole family’s life. Elis admits that it is incredibly difficult at times, but family, friends, a positive outlook and sport keep her going.

Elis has run marathons, raced in cycling races, taken part in open water swimming races, completed the Võhandu Paddling Marathon on a few days’ notice, finished an Ironman, and of course skied successfully in the Tartu Marathon. She attends her daughter Karola’s riding competition and uses his camera to look for the good in nature and people. On a daily basis, Elis works as a manager of an event centre and hotel.

Elis also runs marathons in a metaphorical sense. As Brita’s mother, she runs everything related to her daughter, as the child needs help in all daily activities. Brita is a very special girl who suffers from a rare disease called CYFIP2, a genetic disorder that causes physical and intellectual problems. Brita does not speak or walk and needs 24/7 supervision and support with hygiene and feeding. Despite the complex disease, Brita is a happy child who loves lots of cuddles and spending time outdoors. Like all of us, there are occasional moments of stubbornness, but in those moments the family always remembers that after every low, there is an up and after the rain, there is always the sun to come out and peck her on the cheek.